Jan Keulen over “Persvrijheid in tijden van populisme”
Ruim dertig zusteren, broederen en gasten waren afgekomen op de lezing van de oud-journalist Jan Keulen
Jan Keulen (1950) is journalist, gespecialiseerd in de Arabische wereld en Latijns-Amerika. Hij werkte als correspondent voor onder andere de Volkskrant en de NOS in Libanon, Egypte, Mexico en Jordanië. Na zijn correspondentschappen gaf Keulen journalistiek aan de Rijks Universiteit Groningen en werkte voor verschillende persvrijheidsorganisaties. Hij was directeur van het Doha Center for Media Freedom (2011-’14) in Qatar. Keulen is sinds een paar jaar actief in het Beleidsteam Persvrijheid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
In 2022 verscheen zijn boek ‘De oorlog van gisteren, herinneringen van een correspondent’ bij uitgeverij Jurgen Maas.
Jan Keulen legt uit dat aan het einde van de 18e eeuw een duidelijk pleidooi voor persvrijheid wordt gedaan. In het pamflet Aan het Volk van Nederland (Joan Derk van der Capellen tot den Pol) wordt gesteld: Zorg voor de vryheid der drukpers, want zy is de eenige steun van u lieder nationaale vryheid.
Tot op vandaag de dag is deze vrijheid geen vanzelfsprekendheid. Vooral in autoritair geleidde landen wordt persvrijheid beknot door de machthebbers. Over de grens gezet, gevangen genomen en zelfs omgebrachte journalisten komt geregeld voor. Nederland valt op met een positieve 4e plaats op een wereldranglijst.
https://www.nu.nl/media/6311367/nederland-stijgt-naar-top-vijf-persvrijheidsranglijst-wereldwijd-meer-zorgen.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Maar ook hier wordt er zowel door linkse als rechtse populistische groeperingen in toenemende mate vooral meningen in plaats van feiten gepropageerd. Keulen blijkt een nadrukkelijke voorstander te zijn van het je als journalist baseren op de feiten. Hij verwijst daarbij naar de gedragscode voor de journalist van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten:
https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/ethische-regels/nvj-code#:~:text=De%20NVJ%20Code.%20Een%20journalist:%20Zoekt
In de genoeglijke discussie komen onderwerpen aan de orde als de persoonlijk dreiging voor een oorlogscorrespondent en de onafhankelijke status van de journalist in relatie tot scoringsdrift. In dit kader worden vooral de Engelse tabloids genoemd.
De informatieve lezing en aansluitende discussie leverden nog verschillende aanknopingspunten op voor een aangename onderlinge evaluatie.