Op dinsdagavond 29 oktober 2024 hield Rini van Dam een indringende, maar ook hoopgevende lezing in ons logegebouw.
In 1981 beeindigde haar man Ype zijn leven. Op een donderdag. Tien jaar later deed haar dochter Sannison hetzelfde. Ook op een donderdag. Ze is dan nog maar 16 jaar.
Aan de hand van een paar voorbeelden uit het boek van Rini ‘Donderdagen’ werden thema’s besproken zoals:
- Aanpassen aan een nieuwe realiteit
- Veerkracht
- Weerbaarheid en verbondenheid
- Factoren die veerkracht bij rouwen beïnvloeden
- Het belang van levensbeschouwing
Thema's die prima bij onze Orde passen.
Na de lezing konden er vragen worden gesteld die Rini zo eerlijk mogelijk beantwoordde. Het was een intieme en leerzame avond voor alle aanwezigen.
De Anjer Rebekkah Loge heeft op dinsdagavond 22 oktober 2024 het 40-jarig jubileum van Krins Schilstra feestelijk gevierd.
Zij werd op 23 oktober 1984 lid van onze Orde en heeft sindsdien een lange lijst van functies op haar naam gezet. Zo kreeg Krins in 2008 de Grootloge Graad en werd zij dat jaar voor het eerst DGGM. Zij was DGGM van district de Wierden, Noord-Holland Noord en district Fryslân. In die hoedanigheid zullen veel logeleden in het land haar kennen.
Als bijzonderheid ontving zij in 2015 van de Europese Grootloge de Graad van de Wijsheid.
Het was een bijzonder feestelijke avond, waarop veel genodigden hun licht lieten schijnen op hun relatie met Krins.
Zoals Krins zelf aangaf: ‘Ik ben beduusd van alle lieve woorden, bloemen en cadeaus’
Jan Keulen over “Persvrijheid in tijden van populisme”
Ruim dertig zusteren, broederen en gasten waren afgekomen op de lezing van de oud-journalist Jan Keulen
Jan Keulen (1950) is journalist, gespecialiseerd in de Arabische wereld en Latijns-Amerika. Hij werkte als correspondent voor onder andere de Volkskrant en de NOS in Libanon, Egypte, Mexico en Jordanië. Na zijn correspondentschappen gaf Keulen journalistiek aan de Rijks Universiteit Groningen en werkte voor verschillende persvrijheidsorganisaties. Hij was directeur van het Doha Center for Media Freedom (2011-’14) in Qatar. Keulen is sinds een paar jaar actief in het Beleidsteam Persvrijheid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
In 2022 verscheen zijn boek ‘De oorlog van gisteren, herinneringen van een correspondent’ bij uitgeverij Jurgen Maas.
Jan Keulen legt uit dat aan het einde van de 18e eeuw een duidelijk pleidooi voor persvrijheid wordt gedaan. In het pamflet Aan het Volk van Nederland (Joan Derk van der Capellen tot den Pol) wordt gesteld: Zorg voor de vryheid der drukpers, want zy is de eenige steun van u lieder nationaale vryheid.
Tot op vandaag de dag is deze vrijheid geen vanzelfsprekendheid. Vooral in autoritair geleidde landen wordt persvrijheid beknot door de machthebbers. Over de grens gezet, gevangen genomen en zelfs omgebrachte journalisten komt geregeld voor. Nederland valt op met een positieve 4e plaats op een wereldranglijst.
https://www.nu.nl/media/6311367/nederland-stijgt-naar-top-vijf-persvrijheidsranglijst-wereldwijd-meer-zorgen.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Maar ook hier wordt er zowel door linkse als rechtse populistische groeperingen in toenemende mate vooral meningen in plaats van feiten gepropageerd. Keulen blijkt een nadrukkelijke voorstander te zijn van het je als journalist baseren op de feiten. Hij verwijst daarbij naar de gedragscode voor de journalist van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten:
https://www.nvj.nl/themas/journalistieke-praktijk/ethische-regels/nvj-code#:~:text=De%20NVJ%20Code.%20Een%20journalist:%20Zoekt
In de genoeglijke discussie komen onderwerpen aan de orde als de persoonlijk dreiging voor een oorlogscorrespondent en de onafhankelijke status van de journalist in relatie tot scoringsdrift. In dit kader worden vooral de Engelse tabloids genoemd.
De informatieve lezing en aansluitende discussie leverden nog verschillende aanknopingspunten op voor een aangename onderlinge evaluatie.
De bekende schrijfster Rosita Steenbeek heeft op zaterdagmiddag 4 mei 2024 in de Martinikerk in Sneek een lezing over haar roman ‘Rose, een familie in oorlogstijd’ gehouden. De lezing werd georganiseerd door de Odd Fellows en de muzikale omlijsting met orgelmuziek werd verzorgd door Bob van der Linde.
Na 2 middagen te hebben uitgepakt, gesorteerd en gepuzzeld met de ruimte, ging het zaterdagochtend los!
Al voor 11.00 uur meldden zich de eerste belangstellenden. In de loop van de ochtend liep het lekker door, tussen de middag waren er iets minder bezoekers, maar later werd het weer gezellig druk.
Op donderdag 29 februari waren de heren van der Kuur en Matitawaer te gast bij de eerste lunchlezing van de gezamenlijke Sneker loges in hun gebouw aan de Emmastraat in Sneek.