
De bekende journalist Frits Barend (1947) verzorgde gisteravond de 4-mei lezing in een volle Martinikerk van Sneek. De avond werd aangeboden door de Odd Fellows Sneek in samenwerking met de Werkgroep Spirit van de PKN-Sneek. Dat de 4-meilezing ( vorig jaar voor het eerst georganiseerd) nu op 2 mei plaatsvond is een gevolg van de vele activiteiten die er met name vandaag, morgen en overmorgen in Sneek plaatsvinden georganiseerd door ‘Sneek viert 80 jaar vrijheid’.
Wim van Driel, van de Odd Fellows gaf in zijn openingswoord aan dat ‘vrijheid niet vanzelfsprekend en nooit genoeg benadrukt kan worden’. Nadat organist Bob van der Linde opende met een Joods feestlied, Hava nagila (‘Laat ons gelukkig zijn’) kwam Frits Barend aan het woord.
Frits Barend zette meteen de emotionele toon door te vertellen dat hij ‘Hava nagila’ nog nooit in een orgelversie had gehoord en ‘eigenlijk de neiging had om met de aanwezigen te gaan dansen’.
Vervolgens vertelde bekende journalist het familieverhaal van het gezin Barend. De Joodse ouders van Frits Barend overleefden samen met hun zoontje Bert de oorlog bij het kinderloos echtpaar Jelle en Jeltje de Vries-Haga in Oudega ( toen nog gemeente Hemelumer Oldeferd).
‘Goed’ en ‘fout’
Dat begrippen ‘fout’ en ‘goed’ lastig zijn als het over oorlog gaat maakte Frits Barend duidelijk met het volgende verhaal.
"Mijn moeder leerde mij altijd: denk niet in groepen, maar in mensen. Nadat een Nederlandse buurvrouw zijn ouders verraden had, redde een Duitser hun leven. Het gebeurde nog in Amsterdam, waar mijn ouders en mijn broertje woonden. De Duitse soldaat loopt naar boven, doet de zolderdeur open en kijkt recht in de ogen van mijn moeder, die zich in een kledingkast had verstopt. Hij doet de zolderdeur weer dicht, doet de andere deur open van de kamer waar mijn broertje in bed ligt, en gelukkig niet huilde. Ook deze deur deed hij weer dicht. Dan loopt hij naar beneden. 'Nichts gesehen, kein Juden hier.’ De buurvrouw wilde het nogmaals proberen maar de Duitser herhaald nogmaals ‘kein Juden hier’.”
Volgens de spreker gaat iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog mank en hij voelt het als zijn plicht om de exclusiviteit van de 4 mei herdenking in stand te houden. Donderdagavond botste de sportjournalist met oud-minister Hedy d’Ancona ( ook zij heeft via haar vader een Joodse achtergrond) heftig met elkaar over de Dodenherdenking. Dat gebeurde aan de talkshowtafel van Bar Laat. D’Ancona spreekt op de alternatieve dodenherdenking in Den Haag. Frits Barend sprak er gisteravond opnieuw zijn afschuw over uit. “Een jaar telt ruim 525.000 minuten, gun mij dan twee minuten om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog…”
Band met Friesland
Door de onderduik tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de familie Barend een bijzondere band met Friesland gekregen. Friesland voelt voor de overlevenden van de familie Barend aan als een warm bad. De persoonlijke emotionele verhalen van Frits Barend kwamen zeker binnen gisteravond. Frits zijn moeder werd begin 1945 nog opgepakt en naar Westerbork gebracht. Doordat de transporten naar de vernietigingskampen waren gestopt kon zij na de beëindiging van de oorlog herenigd worden met haar gezin. Over die razzia vertelde Frits Barend ook nog een aangrijpend verhaal.
“Mem zei op haar sterfbed: ik ben bang dat de duivel me haalt. Ze had een schuldgevoel, omdat ze mijn moeder tijdens een razzia niet uit de handen van de Duitsers kon houden. Moeder werd overgebracht naar Westerbork waar ze later werd bevrijd. Ik zei tegen mem: je hebt het leven gered van mijn ouders en mijn broer Bert, heit wacht in de hemel op jou. Toen glimlachte ze en diezelfde nacht overleed ze.”
Juist door al deze persoonlijke verhalen te delen kwam de geschiedenis van Jodenvervolging heel dichtbij. De waardevolle avond werd afgesloten met een prachtige orgelsonate van Felix Mendelssohn Bartholdy en Bach’s Air door Bob van der Linde. Tineke Hoitema deelde na afloop namens de organisatie, bloemen en cadeautjes uit aan Frits Barend en Bob van der Linde.
Met dank aan:
Henk van der Veer, schrijver en stadsdichter van Sneek

Op donderdag 10 april 2025 reisde een delegatie van broederen van de Waterpoortloge in Sneek naar Kampen om deel te nemen aan een dienst in het kader van kerkasiel voor het gezin Babayants uit Oezbekistan. Het gezin met 4 kinderen in de leeftijd van 21,14, 9 en 3 jaar verblijft sinds november 2024 in kerkelijk centrum ‘de Open Hof’ in Kampen. Door een doorlopende viering van 24 uur per dag met voorgangers en vrijwilligers kan het gezin, dat al 11 jaar in Nederland woont, niet worden uitgezet. De belangrijkste reden waarom de kerk vindt dat de familie Babayants niet uitgezet moet worden naar Oezbekistan is dat de kinderen hier ‘geworteld’ zijn. Ze leven inmiddels elf jaar in Nederland, de jongste twee zijn hier geboren, en alleen de oudste zoon heeft nog herinneringen aan zijn geboorteland.
Broeder Herman Klinkvis leidde als voorganger een dienst in de kerkzaal waar in woord, gezang en gebed de hoop levend gehouden werd dat dit gezin uiteindelijk een permanente verblijfsvergunning mag verkrijgen. Het gezin verblijft zelf in een van de ruimten waar de opgroeiende kinderen ook onderwijs krijgen. Heel indrukwekkend om te zien hoe een kerkelijke gemeenschap dit organisatorisch voor elkaar krijgt. Bij ons vertrek stond een nieuwe ‘ploeg’ al klaar om onze plaats over te nemen.
Zie verder de speciale website over het kerkasiel Kampen. en de website van de Waterpoortloge in Sneek.
Kinderen van de familie Babayants in De Open Hof in Kampen die hun kerkasiel verleent.
Na afloop van de dienst kwamen de gesprekken op gang tussen de leden van de Waterpoortloge uit Sneek en de andere aanwezigen bij het Kerkasiel in Kampen

Op vrijdagavond 2 mei 2025 komt de bekende journalist Frits Barend naar de Martinikerk in Sneek om een lezing te geven die via “Heit en Mem” naar de actualiteit van vandaag zal gaan. Tijdens de 2e Wereldoorlog waren zijn ouders en oudere broer Bert ondergedoken bij Jelle en Jeltje de Vries in Oudega. De band met de familie De Vries en Oudega is tot op heden nog aanwezig. Bob van der Linde zal de bijeenkomst omlijsten met orgelmuziek.
De avond wordt gratis aangeboden door de Odd Fellows Sneek in samenwerking met de Werkgroep Spirit van de PKN Sneek
Aanmeldingen uitsluitend via
Een bevestiging zal dan volgen.

De ‘Poëziviteit’ van Henk van der Veer.
Op donderdag 27 februari 2025 verzorgde stadsdichter Henk van der Veer een lunchlezing in het Odd Fellowhuis aan de Emmastraat 25-29. In totaal hadden zich 50 deelnemers aan tafel gemeld, waarvan ruim een derde deel gasten waren van buiten de Sneker Loges.

De Anjer Rebekkah Loge en de Waterpoortloge hebben afgelopen dagen hun traditionele Kerstzittingen gehouden ter afsluiting van het Logejaar 2024.

Op een regenachtige dinsdagochtend 26 november 2024 reisden tien broederen van de Waterpoortloge onder begeleiding van de eigen “Commissie Cultuur en Vertier” naar Leeuwarden voor het halfjaarlijkse uitstapje. Deze keer zonder hun partners. Deze activiteit is bedoeld om de onderlinge band te verstevigen en bij tijd en wijle een snufje cultuur op te doen.

Op dinsdagavond 29 oktober 2024 hield Rini van Dam een indringende, maar ook hoopgevende lezing in ons logegebouw.
In 1981 beeindigde haar man Ype zijn leven. Op een donderdag. Tien jaar later deed haar dochter Sannison hetzelfde. Ook op een donderdag. Ze is dan nog maar 16 jaar.
De Anjer Rebekkah Loge heeft op dinsdagavond 22 oktober 2024 het 40-jarig jubileum van Krins Schilstra feestelijk gevierd.

Jan Keulen over “Persvrijheid in tijden van populisme”
Ruim dertig zusteren, broederen en gasten waren afgekomen op de lezing van de oud-journalist Jan Keulen

De bekende schrijfster Rosita Steenbeek heeft op zaterdagmiddag 4 mei 2024 in de Martinikerk in Sneek een lezing over haar roman ‘Rose, een familie in oorlogstijd’ gehouden. De lezing werd georganiseerd door de Odd Fellows en de muzikale omlijsting met orgelmuziek werd verzorgd door Bob van der Linde.

Na 2 middagen te hebben uitgepakt, gesorteerd en gepuzzeld met de ruimte, ging het zaterdagochtend los!
Al voor 11.00 uur meldden zich de eerste belangstellenden. In de loop van de ochtend liep het lekker door, tussen de middag waren er iets minder bezoekers, maar later werd het weer gezellig druk.

Op donderdag 29 februari waren de heren van der Kuur en Matitawaer te gast bij de eerste lunchlezing van de gezamenlijke Sneker loges in hun gebouw aan de Emmastraat in Sneek.